Verhuurder NSW-landgoed heeft recht op box 3-vrijstelling

De landgoed-verhuurder is één van de vier aandeelhouders van Landgoed Y BV. Y BV is eigenaar van Landgoed Y, een landgoed in de zin van de Natuurschoonwet 1928. Op een deel van het landgoed (ca 60 hectare) is een golfcomplex gerealiseerd. Het golfcomplex wordt verhuurd aan B. In geschil is of de landgoed-verhuurder recht heeft op de box 3-vrijstelling voor zijn aandeel in de 58 ha golfgronden.

De inspecteur is namelijk van mening dat de landgoed-verhuurder, door de verhuur, niet de volle eigendom van de grond heeft, zodat de vrijstelling niet van toepassing is. Hof Den Haag verwerpt het standpunt van de inspecteur dat de box 3-vrijstelling niet van toepassing is op de golfgronden omdat de landgoed-verhuurder niet de volle eigendom van de grond zou hebben. Het Hof overweegt daarbij dat het onderhavige huurrecht, een persoonlijk gebruiksrecht, geen inbreuk maakt op het zakelijke recht van eigendom dat rust op de grond. Verder wijst het Hof nog op de wetsgeschiedenis en een brief van de staatssecretaris. Het gelijk is aan de landgoed-verhuurder.

Bron: Gerechtshof Den Haag, 31 maart 2015, ECLI:NL:GHDHA:2015:755.

Heeft u een golfbaan en bent u benieuwd of u deze als landgoed kunt laten rangdschikken? Of heeft u een landgoed en bent u benieuwd naar de mogelijkheden van exploitatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *