Papieren schenkingen niet in aftrek op nalatenschap

De aftrek van de papieren schenking had de inspecteur terecht geweigerd, aldus Rechtbank Den Haag d.d. 9 april 2015, omdat de papieren schenkingen de strekking hadden om pas na het overlijden uitgevoerd te worden.

Bij onderhandse aktes heeft de moeder (hierna: erflaatster) van belanghebbende, X, in de jaren 2008, 2009 en 2010 diverse papieren schenkingen aan hem en zijn broers en zussen gedaan welke door haar schuldig zijn gebleven. In december 2011 overlijdt de erflaatster en is er op de schuldig gebleven schenkingen nog niets afgelost. In de aangifte erfbelasting zijn de schuldig gebleven papieren schenkingen opgenomen als schulden van erflaatster en in mindering gebracht op de nalatenschap. Dit wordt door de inspecteur niet geaccepteerd.

X komt in beroep tegen de aanslag erfbelasting. Rechtbank Den Haag beslist dat de schuldig gebleven schenkingen niet voor aftrek op de nalatenschap in aanmerking komen, omdat X niet aannemelijk heeft gemaakt dat de papieren schenkingen niet de strekking hadden om pas na het overlijden van erflaatster te worden uitgevoerd. Van belang is dat erflaatster tijdens leven niets heeft afgelost en ook niet kon aflossen, omdat zij over relatief weinig liquide middelen beschikte. Ook neemt de rechtbank in aanmerking dat erflaatster de mogelijkheid had om de papieren schenkingen te allen tijde te herroepen zonder enige opgaaf van reden. Het beroep van X is ongegrond.

Bron: Rechtbank Den Haag 9 april 2015, ECLI: ECLI:NL:RBDHA:2014:16807.

Wilt u een schenking op papier doen of bent u naar aanleiding van deze uitspraak benieuwd of u uw papieren schenking wel goed heeft vormgegeven? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij informeren u graag verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *